.
Zoeken
4,7/5
Winkelmandje
Terug naar overzicht
Alles wat jij moet weten van de verschillende soorten bretels

Alles wat jij moet weten van de verschillende soorten bretels

Wat zijn bretels?

Bretels zijn al eeuwen lang een stijlvol mode accessoire voor mannen. Het was de voorloper van de riem, en werd gebruikt om de broek omhoog te houden. Benjamin Franklin is een van de eerste die de bretels droeg. Hij droeg zelfs de brandweerlieden in Philadelphia op, om rode bretels te dragen als onderdeel van hun werkoutfit. Pas in 1840 werden de metalen klippen uitgevonden, zoals we die tegenwoordig kennen bij bretels. De afgelopen jaren wordt de bretel weer veel gedragen. Niet alleen door mannen, maar ook vrouwen en kinderen hebben dit accessoire ontdekt!

Bretels etiquette

Vroeger waren er speciale regels die golden voor het dragen van een bretel. Zo was het vroeger niet geoorloofd om je bretels zichtbaar te dragen. Ook voor bepaalde chique evenementen zijn er nog steeds een paar “richtlijnen” om rekening mee te houden.

1. Draag nooit, maar dan ook nooit, een bretel en een riem samen. Ze hebben dezelfde werking.

2. Wanneer je de etiquette wilt volgen is het beslist niet toegestaan om je bretels zichtbaar te dragen. Je hoort de bretels te bedekken met bijvoorbeeld een trui of een colbert. Zeker op black-tie events en bij een smoking horen je bretels niet zichtbaar te zijn.

3. Lederen patten. Een echte bretel hoor je te bevestigen met de lederen patten, om de knoopjes van je pantalon. Bovendien kunnen die metalen klippen je broek beschadigen.

Bretels combineren

In de laatste jaren groeit de populariteit van de bretels weer. We zien dat de bretels vooral op een moderne manier worden gedragen. Ook worden bretels, stropdassen en andere mannen accessoires steeds meer gedragen in populaire series. De combinaties met bretels zijn eindeloos. Zo worden ze voor een casual look bevestigd, maar blijven ze vervolgens los hangen rond de broek. Ook wordt er volop geëxperimenteerd met kleuren en patronen. Ook worden ze veel gedragen met een chino, een wit overhemd, gekleurde bretels en een jasje. Je kunt bretels prima combineren met een stropdas of een vlinderstrik.

Bretels X en Y

Er zijn verschillende modellen bretels, de zogenaamde X bretel en Y bretel. Het grote verschil tussen de twee is de manier waarop die gedragen wordt. Bij de Y bretel zijn er drie klippen of patten, twee banen worden van voor gedragen, en de laatste wordt achter op de rug bevestigd. De X bretel heeft vier klippen en er worden 2 voor en 2 achter gedragen. Op de rug kruisen de bretels en vormen een X. Tegenwoordig zien we voornamelijk nog maar de Y bretels.

> Kies voor elastieken bretels
> Kies voor luxe zijden bretels

Bekijk alle bretels